19 maja na Wydziale Neofilologii UW odbył się IV Dzień Wegański. Celem wydarzenia jest zwrócenie uwagi społeczności akademickiej na postawy proekologiczne w zakresie żywienia.

Dzień Wegański jest inicjatywą studentów fennistyki Katedry Hungarystyki, którzy przygotowują z tej okazji różne wegańskie potrawy. W tym roku do współpracy zaproszono także warszawskich szefów kuchni. Poprzez swoją akcję organizatorzy chcą zachęcić studentów i pracowników UW do refleksji o losie zwierząt hodowlanych w masowej produkcji mięsa i nabiału.

 

– Dzień Wegański to doskonała okazja dla społeczności naszej uczelni do zapoznania się z postawami przyjaznymi środowisku naturalnemu. Wydarzenie to wpisuje się w działania Zespołu rektorskiego ds. ekologii i kryzysu klimatycznego – podkreśliła prof. Ewa Krogulec, prorektor UW ds. rozwoju.

 

W trakcie tegorocznej edycji Dnia Wegańskiego uczestnicy mogli skosztować m.in. sałatki jarzynowej z wegańskim majonezem, marynowanego tofu, pasty z pieczonego kalafiora i ciasta kokosowego.

 

Studenci fennistyki przygotowali także ulotkę pt. „Klimatyczny ślad kotleta”, zawierającą informacje o wpływie diety mięsnej na środowisko naturalne.