„Klimatyczny Botaniczny” to nowy cykl wykładów poświęconych klimatowi i jego zmianom. Pierwszy wykład, który odbędzie się 12 grudnia, wygłosi prof. Jerzy Śleszyński z Wydziału Nauk Ekonomicznych.

Tematem wykładu będzie marnotrawstwo żywności. Ten nieobojętny dla klimatu problem pojawia się na poziomie mikro i makro, a w gospodarstwach domowych szczególnie przy okazji świąt, np. Bożego Narodzenia. Zbyt duże zakupy to jedna z przyczyn wyrzucania jedzenia. Spotkanie będzie okazją do zastanowienia się nad zasadnością kupowania i przygotowywania tak dużych ilości jedzenia, chociażby na nadchodzące święta.

 

Oprócz wykładu organizatorzy przygotowali dodatkowe atrakcje. Uczestnicy wykładu zostaną poczęstowani naparem z naturalnych darów Ogrodu Botanicznego (organizatorzy proszą, aby przyjść z własnym kubkiem, żeby nie generować śmieci). Będzie też można otrzymać planer świąteczny, który pomoże zaplanować święta bez marnotrawstwa. W spotkaniu wezmą udział przedstawiciele Foodsharing Warszawa.

 

Wykład odbędzie się 12 grudnia (czwartek) o godz. 19.00 w Centrum Edukacji Ogrodu Botanicznego UW przy Alejach Ujazdowskich 4.

Cykl „Klimatyczny Botaniczny” i Warszawski Festiwal Kulinarny

 

Wykłady w ramach cyklu „Klimatyczny Botaniczny” odbywać się będą raz w miesiącu, od grudnia 2019 r. do czerwca 2020 r. Cały cykl zakończy Warszawski Festiwal Kulinarny zorganizowany w Ogrodzie Botanicznym w czerwcu. Celem wykładów jest włączenie mieszkańców Warszawy w dyskusję nad zmianami klimatu, dlatego wykłady są otwarte dla publiczności – może przyjść każdy zainteresowany kwestią klimatyczną.

 

Szczegółowe informacje >>