Wspólnota Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności – EIT Food spotkała się po raz pierwszy w hiszpańskim Bilbao. W spotkaniu uczestniczą przedstawiciele UW, innych uczelni, jednostek naukowych i przedsiębiorstw wchodzących w skład EIT Food.

Wspólnotę EIT Food tworzy 50 partnerów z 13 państw. Uniwersytet Warszawski jest jej członkiem wraz z innymi liczącymi się na świecie instytucjami, takimi jak Uniwersytet Cambridge, Uniwersytet Techniczny w Monachium, firmy Robert Bosch, Nestlé, PepsiCo, Siemens czy Sodexo.

 

Celem wspólnoty jest zmiana sposobów produkcji, dystrybucji oraz konsumpcji żywności, która będzie opierała się przede wszystkim na potrzebach i preferencjach konsumentów. W ciągu siedmiu lat partnerzy zainwestują łącznie w to przedsięwzięcie 1 200 milionów euro, a Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT) – który powołał EIT Food, przekaże 400 mln euro dofinansowania.

 

W Bilbao trwa dwudniowe spotkanie EIT Food – „1st EIT Food Innovation Marketplace”. Jego celem jest przede wszystkim nawiązanie współpracy w ramach możliwych przedsięwzięć projektowych. Członkowie EIT Food rozmawiają m.in. o rozwoju przedsiębiorczości czy tworzeniu innowacji w sektorze żywności.

 

Uniwersytet Warszawski reprezentują prof. Beata Krasnodębska-Ostręga, prof. Grażyna Wąsowicz, Konrad Zawadzki, prof. Krzysztof Klincewicz oraz dr Magdalena Klimczuk-Kochańska.

 

Szczegółowy program spotkania

 

Informacje na temat EIT Food można uzyskać pod adresem eit.food(at)uw.edu.pl