Strefa gastronomiczno-kulturalna w BUW

Drukuj

Menu z różnych stron świata, przystępne ceny, komfortowe miejsce do integracji lub nauki. W Bibliotece Uniwersyteckiej w Warszawie powstała strefa, w której studenci, doktoranci, pracownicy i goście UW będą mogli nie tylko zjeść posiłek, ale też złapać chwilę oddechu, obejrzeć wystawę lub wziąć udział w debacie.

„Kioski w BUW-ie”. Pod taką nazwą otworzyło się nowe miejsce w Bibliotece Uniwersyteckiej w Warszawie, które służyć będzie wszystkim członkom społeczności akademickiej.

– Zależy nam na tworzeniu jak najbardziej komfortowych i przyjaznych warunków do pracy i nauki dla wszystkich członków naszej społeczności. Nowa strefa w BUW nie jest zwykłą jadłodajnią. To przestrzeń służąca integracji, nawiązywaniu relacji i rozmowom. Chcemy tu także prezentować osiągnięcia naszych studentów, efekty ich pracy w zakresie nauki i sztuki, zapraszać ich do wymiany doświadczeń i myśli – mówi Robert Grey, kanclerz UW.

W strefie mieszczącej się na parterze budynku (w pasażu głównym) docelowo będą znajdować się stoiska oferujące dania obejmujące kuchnie z różnych stron świata, z menu zmieniającym się w sposób rotacyjny. Można będzie tu zjeść m.in. posiłki z kuchni polskiej, włoskiej, meksykańskiej czy chińskiej. Ceny posiłków dostosowane są przede wszystkim do potrzeb studentów. Pełnowartościowy obiad będzie można zjeść za 16–20 zł. Użytkownicy mogą również skorzystać ze stoiska z gorącymi i zimnymi napojami w przystępnych, konkurencyjnych cenach, a także podgrzać własne jedzenie.

 

Dania w strefie oferowane są w formule Grab & Go – w formie gotowej do spożycia. To pełnowartościowe posiłki, przygotowywane z najwyższej jakości składników przez profesjonalnych i doświadczonych kucharzy. Strefa prowadzona jest przez docenianą za swoją działalność restauratorkę Yajię Lin-Iwanejko, która w 2025 roku zajęła 15. miejsce w rankingu 50 najlepszych restauratorów w Polsce, opracowanym przez Forbes & Made For Restaurant.

 

Jednym z głównych zapisów umowy między UW a kontrahentem był ten dotyczący cen posiłków dla studentów (operator nie może podnosić ich samowolnie).

 

Strefa dołączyła do programu „Too Good to Go”, dzięki któremu nadwyżki posiłków będą sprzedawane po preferencyjnych cenach (z 40–50% zniżką) – tak, aby zapobiegać marnowaniu żywności.

 

„Kioski w BUW-ie” oferują dodatkowo miejsce pracy dla studentek i studentów UW, z pierwszeństwem zatrudnienia.

Wystawy, pokazy, koncerty

Strefa jest również przestrzenią, która od godz. 19.00 zmienia się w klub studencki. Odbywać się tu będą różnorodne wydarzenia kulturalne: pokazy, wystawy, koncerty, seanse filmowe czy panele dyskusyjne. To miejsce prezentacji osiągnięć członków społeczności akademickiej Uniwersytetu Warszawskiego.

 

Wnętrze całej strefy zostało zaprojektowane w sposób nowoczesny, z uwzględnieniem rozwiązań ekologicznych i dbałości o środowisko. Autorką konceptu jest architektka wnętrz i utytułowana projektantka lokali gastronomicznych Marta Agnieszka Lew.

 

„Kioski w BUW-ie” są tymczasową wersją głównej stołówki, która zostanie otwarta po zakończeniu prac remontowych, związanych m.in. z instalacjami przeciwpożarowymi, wentylacją i innymi kwestiami wpływającymi na bezpieczeństwo użytkowników.