Spotkanie Klubu Innowacji UW

Drukuj

Czy rośliny wzbogacone o selen mogą zastąpić suplementy diety? Jak skonstruować inteligentne opakowanie, które zapobiegłoby nadmiernemu marnowaniu żywności? Czym jest Naturally konkurujące z napojami izotonicznymi zawierającymi sztuczne dodatki? To niektóre z pytań, na które odpowiedzi udzielili uczestnicy spotkania Klubu Innowacji UW poświęconego innowacjom w sektorze rolno-spożywczym.

Spotkania Klubu Innowacji UW, organizowane cyklicznie z inicjatywy Uniwersyteckiego Ośrodka Transferu Technologii (UOTT), są dobrą okazją do wymiany doświadczeń i nawiązania współpracy między przedstawicielami świata nauki i biznesu.

 

30 maja w siedzibie Centrum Nowych Technologii UW odbyło się kolejne z nich. Tym razem zgromadziło badaczy, przedsiębiorców i wszystkich zainteresowanych tematyką nowoczesnych technologii w obszarze żywności.

 

Sojusz nauki z biznesem

Podczas prezentacji założeń projektów naukowo-biznesowych, które są realizowane przez badaczy z UW we współpracy z reprezentantami przemysłu, przedstawiono m.in. efekty kooperacji w ramach EIT Food – Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności. – Dzięki niej powstają sojusze łączące przemysł, producentów, start-upy, uczelnie i szkoły po to, by od samego początku wspólnie pracować nad konkretnymi rozwiązaniami – stwierdziła prof. Anna Giza-Poleszczuk, prorektor UW ds. rozwoju w trakcie przemówienia wprowadzającego.

 

UW w EIT Food

EIT Food to część Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii. Od 2017 roku UW jest jej partnerem.

 

Prof. Krzysztof Klincewicz z Wydziału Zarządzania UW przedstawił „EIT Food, RIS Consumer Engagement Labs”. To koordynowane przez WZ UW przedsięwzięcie, którego celem jest zbadanie zaangażowania klientów w tworzenie nowych produktów spożywczych. W projekt zaangażowane są trzy duże podmioty korporacyjne (Maspex, PepsiCo, Sodexo), jak również liczne podmioty z Danii, Litwy, Polski, Hiszpanii i Portugalii. – Prowadzimy laboratoria, które gromadzą w jednym miejscu spójną grupę docelową. W tym roku są nią seniorzy z czterech krajów. Okazuje się, że w warunkach europejskich branża spożywcza nie zaspokaja w pełni potrzeb tego stosunkowo licznego segmentu populacji – mówił prof. Krzysztof Klincewicz.

 

Naukowcy UW na rzecz bezpieczeństwa żywności

O projektach naukowych służących innowacjom w sektorze rolno-spożywczym opowiadali badacze w trakcie swoich prezentacji.

 

Prof. Ewa Bulska, dyrektor Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych UW i p.o. dyrektora CeNT UW, przedstawiła technologię wzbogacania żywności w biologicznie aktywne i przyswajalne przez organizmy związki selenu. – Chcemy przekształcić nieaktywne biologicznie związki selenu w związki biologicznie aktywne za pomocą naturalnych sił roślin, a nie w zaciszu laboratorium, mieszając mikstury i oferując je w formie pastylek – mówiła prof. Ewa Bulska, prezentując przykłady eksperymentów przeprowadzonych na cebuli i pomidorach.

 

Dr hab. Beata Krasnodębska-Ostręga z Wydziału Chemii UW przedstawiła natomiast zastosowania chemii analitycznej na poziomie mikroskali, które przyczynić się mogą do opracowania opakowań na żywność zapobiegających jej nadmiernemu marnotrawieniu z powodu nieodpowiedniego przechowywania: – Potrafimy skonstruować bardzo proste detektory, które mogą być oparte o zwykłą bateryjkę i diodę. Jesteśmy w stanie m.in. zaproponować żele, które aktywnie odpowiadają na reakcje zachodzące w żywności wewnątrz opakowania.

 

Sławomir Czabaj z Wydziału Chemii UW zaprezentował natomiast koncept Naturally w kontekście innowacji produktowych w oparciu o trendy rynkowe. Koncepcja Naturally powstała w ramach jednego z programów EIT Food. Jest to innowacyjny napój izotoniczny w formie koncentratu pochodzący z natury. Dzięki formie sticka zapewni nie tylko korzyści zdrowotne konsumentom, lecz także przyczyni się ograniczeniu emisji zanieczyszczeń podczas transportu wody.

 

Rozwiązania spin-offów UW w obszarze żywności

Własne innowacyjne rozwiązania dla sektora rolno-spożywczego zaprezentowali również przedstawiciele spin-offów UW: Geopulse oraz Meteo.pl. Dr Przemysław Żelazowski z CeNT UW opowiadał o satelitarnym monitoringu upraw w skali makro, a dr inż. Maciej Wrona z Meteo.pl przedstawił metodę zbierania i prezentowania danych pogodowych w sektorze agro. Swoją prezentację miała również Katarzyna Wielgosz z BNP Paribas Bank Polska S.A., która opisała platformę Agronomist. Serwis ten oferuje szeroki wachlarz narzędzi dla rolników i firm przetwórczych.