Uniwersytet na talerzu

Drukuj

Urodzinowy licznik tyka. Z okazji obchodów 200-lecia uczelni zaplanowano wydanie specjalnej książki – zbioru przepisów kulinarnych związanych z historią Uniwersytetu i jego pracownikami.

 

Sorbona jada w paryskich restauracjach, Oxford i Cambridge spotykają się w common rooms, gdzie niekiedy te same potrawy serwowane są od kilkuset lat, a do posiłków zasiada się wspólnie przynajmniej raz dziennie. A gdzie jadała i nadal jada społeczność UW?

 

– Jubileuszowa książka o jedzeniu, piciu i gotowaniu nie jest ekstrawagancją, lecz uznaniem ważnego w kulturze polskiej, choćby już w czasach Mikołaja Reja, faktu, że temat ten jest cennym elementem dobrego życia ­– przekonuje redaktor książki, antropolog prof. Jacek Kurczewski. – Książka połączy zrekonstruowaną tradycję naszej uczelni oraz konstrukcję pewnej propozycji kulinarnej będącej istotnym punktem w budowaniu tożsamości kolejnych pokoleń społeczności UW – dodaje badacz.

 

Redaktor książki zachęca do współpracy wszystkich, którzy mogą odtworzyć wspomnienia kulinarne związane z wykładowcami Uniwersytetu Warszawskiego, a także tych, którzy dziś są związani z uczelnią i chcieliby zaangażować się w prace nad zbiorem.